
Intermittant Fasting veya Aralıklı Oruç terimlerini son zamanlarda eminim ki çok sık duyuyorsunuzdur. Bu terimle hiç karşılaşmayanlar için biraz açıklayalım. En yaygın uygulama şekli, bizim dini orucumuzdan farklı olarak kalorisiz sıvı tüketiminin yapılabildiği ama besin tüketiminin gün içinde belli saat aralıklarıyla sınırlandırıldığı bir yöntem. Gün içinde daha uzun açlık aralıkları oluşturarak, açlığın sağlık için olumlu etkilerinden faydalanmayı amaçlıyoruz. Malesef toplumumuzda şöyle bir yanlış algı mevcut: ‘’yemezsen hasta olursun.’’ Fakat aksine, modern yaşamda çok fazla yediğimiz ve sık sık yediğimiz için hastalanıyoruz.
Aralıklı orucun bilimsel çalışmalarla ispatlanmış birçok faydası var. Bunların sadece birkaçına değineceğiz.
- En çok merak edilen soru, zayıflama üzerinde etkisinin olup olmadığı. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; intermittent fasting bu konuda kesinlikle etkili bir yöntem.
- Ayrıca çeşitli kronik hastalıklar üzerinde de etkinliği kanıtlanmış. Özellikle kronik hastalıklarda altta yatan bir inflamasyon söz konusu ise, bunu baskılayarak hastalıkla alakalı durumların azalmasına veya kontrol altına alınmasına yardımcı olabiliyor.
- Beynimizde nöronlarımızı koruyan BDNF faktörünün salınımını artırarak, zihin sağlığımız üzerinde de olumlu etkileri mevcut. Bu özelliği ile bizi yaşlanmanın etkilerinden koruduğunu da söyleyebiliriz.
Özellikle siz de ‘mutfağa her gittiğimde ağzıma bir şey atıyorum’ diyorsanız, aralıklı oruç yöntemini benimsemek ne kadar tüketim yaptığınız konusunda farkındalık kazanmanıza yardımcı olabilir. Biz her besin tükettiğimizde bu bir dilim elma bile olsa, vücudumuz bunu dengelemek için insülin hormonu salgılamak zorunda kalıyor. Sık sık insülin salgısı olursa da ‘artık enerjin var, yemek yemene gerek yok’ sinyali oluşmaz. Çünkü tokluk sinyalini oluşturan leptin hormonunun salgılanması için insülinin olmadığı bir zamana ihtiyaç var. Aralıklı oruç uygulamasıyla birlikte gün içindeki besin tüketiminiz konusunda farkındalık kazanabilir ve öğün sayınızı azaltarak tokluk sinyallerinizi güçlendirebilirsiniz. Haftanın her günü ve sürekli olarak bu sistemi uygulamak zorunda değilsiniz. Sadece belirleyeceğiniz birkaç gün bile olsa bu yöntemi hayatınıza alarak, hem sağlığınız hem de beslenmeniz konusunda güzel bir fark oluşturabilirsiniz.